Mało znany efekt spożywania produktów zawierających węglowodany (napoje, żele) w trakcie wysiłku.

Badania przeprowadzone w 2014 roku i opublikowane w European Journal of Sport Science, na które powołują się niektóre organizacje sportowe wskazują na ciekawy, dodatkowy choć nie przez wszystkich znany efekt spożywania węglowodanów w trakcie wysiłku. Według autorów Burke LM, Maughan RJ jama ustno-gardłowa i przewód pokarmowy są bogato wyposażone w receptory, które reagują na smak, temperaturę i szeroką gamę określonych składników odżywczych i nieodżywczych. Wykazano, że spożycie napojów zawierających węglowodany poprawia wydajność ćwiczeń wytrzymałościowych.

Uznaje się, że reakcje organizmu na spożycie węglowodanów rozpoczyna się w jamie ustnej poprzez specyficzne receptory węglowodanów i trwa w jelitach poprzez uwalnianie szeregu hormonów, które wpływają na metabolizm. Zimne napoje mogą również poprawić wydajność, szczególnie w warunkach stresu termicznego, a częścią mechanizmu leżącego u podstaw tego efektu może być reakcja na zimne płyny w jamie ustnej. Istnieją również pewne, choć nie do końca spójne, dowody na wpływ kofeiny, chininy, mentolu i kwasu octowego na wydajność lub inne istotne skutki.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25345670

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *